Een televisiepresentator is gewend om met camera's te dealen. Je weet wel, van die hele grote die, soms helemaal vanzelf, heen en weer rijden en je tekst op een presenteerblaadje aanreiken. Ondanks dat heb best een aantal bloopers voorbij zien komen waarbij een presentator de hoofdrol vervulde.

Tja, wat denk je dan wanneer ik je vertel dat ook jij een geweldig filmpje kunt maken. Gewoon met je eigen smartphone. Misschien geloof je het niet maar het is toch echt zo. Ik moedig iedereen aan om zichzelf te laten zien op bewegend beeld!
Op social media trekt het meteen de aandacht. Ga maar na bij jezelf. Wat doe jij als je op de site van een ondernemer een video tegenkomt? Ik denk zelf al gauw "even kijken." En ik niet alleen. Benut die kans! Een video is snel gemaakt en hét middel om te laten zien wie je bent en wat je te bieden hebt.

De uitdaging: "Hoe maak je een geslaagde videopitch, waarin je natuurlijk overkomt en zonder dure apparatuur?"

In dit artikel geef ik je vijf tips die je kunt gebruiken voor het maken van een fantastische videopitch.

Lepel niet alleen je cv op

"Ik ben Laura en ik werk al 20 jaar als chefkok.” Mmm, wellicht is het beter om juist het resultaat van jouw vakmanschap te delen met de wereld: “Ik ben Laura en met mijn passie voor groenten kook ik voor jou een onvergetelijk vegetarisch menu.”

Zorg ervoor dat je de kijker meteen boeit. Stel vragen, benoem een probleem waar de kijker mee zou kunnen zitten. De boodschap draait niet alleen om jou.

Wees persoonlijk

Hoe ben jij eigenlijk in dit vak gerold? Waar liep jij ooit tegenaan wat je toch maar mooi voor elkaar hebt gebokst?

Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol over storytelling. Zo, doen we daar even gewichtig over! Maar is het nu echt zo moeilijk om een verhaal te vertellen? Er is niets natuurlijker, iedereen doet het. Bij de koffieautomaat, in de kroeg, op een verjaardag (al dan niet met een bitterbal). Het is de kunst precies dat gevoel over te brengen. Deel iets van jouw persoonlijke ervaring met levendige details.

Houd het kort en simpel

Waarschijnlijk heb je heel veel te delen en te vertellen. Niet doen! Durf te kiezen en houd het eenvoudig. Te vaak zie ik dat de spreker uitgaat van een zekere voorkennis bij de kijker.

Als ik jouw verhaal toevallig op LinkedIn voorbij zie komen weet ik niet precies waar jij mee bezig bent. Ook weet ik niet wat jouw specialisme is. Het is jouw taak om te laten zien wat je te bieden hebt. En vervolgens verbind je daar een concrete actie aan. Je nodigt de kijker bijvoorbeeld uit om verder kijken op je site, je facebookpagina leuk te vinden of om zich in te schrijven op je nieuwsbrief. Roep op tot actie.

Gebruik eenvoudige hulpmiddelen

Je smartphone is heel geschikt om filmpjes mee te maken. Houd ‘m wel in de breedte en gebruik bij voorkeur een statief. Houd wat afstand tot je gezicht anders wordt je neus erg uitvergroot! Zorg ook dat het licht goed is, daglicht is het mooist. En dat je daar dan ook met je gezicht in staat.

Als je wil investeren in je eigen filmpjes zou ik dat doen in een microfoontje. Een dasspeld, want het is wel belangrijk dat het geluid goed is.

Just do it!

Makkelijker gezegd dan gedaan. Twijfels steken de kop op: "Zie ik er niet stom uit?" "Is mijn verhaal wel interessant?" "Vinden ze me geen uitslover?" Ga bij jezelf na wat je tegenhoudt en doe daar wat aan.

Denk je dat je er stom uit ziet? Dat valt vast mee. Doe wat make-up op of trek een jasje aan waar je je lekker in voelt. Misschien voel je je geen Doutzen maar hé, de kans dat je kijker dat wel is, is niet zo heel groot.
Heb je niets boeiends te melden? Ik weet zeker dat je iemand blij kunt maken met je verhaal of product. Dáár doe je het voor. Niet iedereen hoeft het leuk te vinden.

Twijfel je toch nog over je videopitch? De ZZP Pitchfabriek helpt je verder op weg met praktische hulp.